Bumser i ansigtet

Bumser i ansigtet

Hvis du har problemer med bumser i ansigtet, kan du være helt rolig. Du er helt normal. Næsten alle danskere har på et eller andet tidspunkt haft problemer med uren hud og specielt bumser i ansigtet er udbredt.

Hvorfor får jeg bumser i ansigtet?

En god ven af mig, som siden de tidligere teenagerår har været plaget af problemer med bumser i ansigtet spurgte mig om netop dette. Derfor vil jeg skrive mit svar ned her, som jeg gav ham:

Forstadiet til en bums er en hudorm. Har du derfor ingen hudorme, vil du opleve, at du ikke får bumser.

Næsten alle får dog hudorme, især i puberteten, hvor kroppens produktion af androgen (mandligt kønshormon) stiger, hvilket stimulerer talgkirtlerne til at producere mere hudfedt og danne hudorme.

For at en hudorm (læs mere om disse her) skal blive til en bums, kræver det, at der bliver tilført bakterier til den. Det kan ske på rigtigt mange måder. Her er et par eksempler:

 1. Du kan røre dig selv i ansigtet (mest typiske problem)
 2. Dit hår er fedtet pga. f.eks. voks.
 3. Kemikalier, fedt og olie. Arbejder du på McDonald’s, er du altså mere udsat for at få bumser.

Derfor får du mit første råd her: Prøv at undgå at røre dig selv i ansigtet uden at have rene hænder og lad være med at prikke dine bumser ud - det forværrer kun problemet.

Hvordan undgår jeg bumser?

Det næste spørgsmål er selvfølgelig, hvorfor undgår jeg at få bumser?

Jeg kom kort ind på det ovenfor, men her har du tre råd mere:

 1. Sørg for at holde dit ansigt rent. Vask det to gange om dagen. Ikke mere, ellers irriterer du din hud, og du kommer til at producere mere hudfedt, som igen giver flere bumser.
  Læs, hvordan du renser dit ansigt her.
 2. Når du har vasket din hud, er dit største problem, at du har irriteret og udtørret den, så der bliver produceret mere hudfedt. Derfor er det en god idé at fugte den.
  Læs, hvordan du fugter din hud her.
 3. Bumser kommer som sagt af hudorme, og du vil uundgåeligt få hudorme, selvom du renser og fugter din hud. Derfor kan du bruge en god ansigtsmaske til at fjerne hudorme med, når “skaden er sket”.
  Læs, hvilken ansigtsmaske mod hudorme, jeg anbefaler.

Jeg håber, at du nu har fået lidt mere styr på, hvad du skal gøre, hvis du har problemer med bumser i ansigtet.

Jeg kan desværre ikke tilbyde individuel hjælp til lige præcist dine problemer, men har du et spørgsmål, kan du kontakte mig her.

Jeg forbeholder mig retten retten til at udgive dit spørgsmål her på siden (anonymt, selvfølgelig), så andre med hudproblemer kan få gavn af det.